Project name: Mahallat Residential Building No3
Architect’s Firm: CAAT Studio
Project location: Mahallat, Markazi Province, Iran
Completion Year: 2018
Gross Built Area (square meters or square foot): 290 sqm
Lead Architects: Mahdi Kamboozia, Helena Ghanbari
Client: Javad Habibi
Constract: Javad Habibi. Kamran Ashouri
Photo credits: Parham Taghioff
Photographer’s website: www.persiaphoto.com

Project Description

The project is located on a residential periphery of Mahallat ,262 kilometers southwest of Tehran with the hot and dry climate. Area surrounding the city is rich with travertine which is mainly because of the two significant travertine local mines called Hajiabad and Abbasabad.

The project was delegated to the architect at a time when the structure and floors plates were already built and client required a cost effective project.

The land size is 18 * 10 meters with the occupied neighbors on its east and west. Travertine mines and mountains are visible from South and Sarcheshmeh’s green area which is one of the most famous neighborhoods and one of the popular tourist attractions is visible from the North of the site boundary.

The majority of Mahallat’s economy is engaged in the business of cutting and treating stone and our client is also a stone expert and stone seller independently. His expertise is in choosing and consulting various stone at the low price. (and this has obviously reflected on the process of the project)

In 2014 our client bought this governmental property at a reasonable price from which it has been already divided. He had a dream of building his first home to make it as a perfect constructed sample of his work in the neighborhood.

All programs are connected along the soft continues form to create spatial divisions with a variety of motion throughout the project. Starting at ground floor from lobby through ceiling, internal walls and continues all the way to the roof top. The orientation of the geometry to the North provides spectacular angle and rotation to the North facade to create different perspective to environment whereas the same movements without rotation adds different quality to the South facade.

This movement was not only a conceptual movement but also a creative way to utilize the stone as an environmental piece helping us to build a cost effective and environmental friendly project.